Kesäteatterin historia
Kesäteatterin historia
Kunnia kesäteatterin perustamisesta Roukalahdelle kuuluu näyttelijä-ohjaaja Hannu Virolaiselle. Hän muutti 1990-luvun lopulla asumaan kylälle Anttilan taloon Lappalaisen hiihtäjäveljesten Martin ja Taunon kotitilalle ja ryhtyi heti alan ihmisenä suunnittelemaan kesäteatterin perustamista.
Virolainen kokosi pääasiassa kyläläisistä näyttelijät ja alkoi heidän kanssaan harjoitella Teuvo Pakkalan näytelmää Tukkijoella. Virolainen oli myös aktiivisesti yhdessä kyläläisten kanssa rakentamassa teatterikatsomoa Kivekkäiden talon taakse.
Virolaisen ohjaamat näytelmät nähtiin Roukalahdella neljänä ensimmäisenä kesänä.
Neljän esityskauden jälkeen uudeksi ohjaajaksi saatiin lähellä teatteria Liperin kirkonkylän kupeessa asuva Jyrki Utriainen. Hän tekikin pitkän kahdeksanvuotisen ohjaajantaipaleen Roukalahdella. Utriaisen vuoden 2010 näytelmä Tankki täyteen, Vilenien paluu, saavutti Roukalahden kesäteatterin vieläkin voimassa olevan katsojaennätyksen 5000 katsojaa.
Utriainen vietti sapattivapaata vuonna 2011, jonka aikana Vilttiketju-näytelmän ohjasi Seija Pirhonen Hammaslahdelta.
Hannu Virolainen palasi kesällä 2013 ohjaajaksi perustamaansa kesäteatteriin. Samalla palasi ohjelmistoon myös liperiläisisännistä Antti Ihalaisesta ja Jussi Vatasesta kertova esitys Tulitikkuja lainaamassa.
Kesällä 2014 kesäteatteri esitti 15-vuotisen taipaleensa kunniaksi peräti kaksi Virolaisen ohjaamaa näytelmää: Opri ja Peikko Perttelius ja kaiken murheen karkoittava valo, jonka ohjaaja on myös käsikirjoittanut. Jälkimmäinen on lapsille suunnattu näytelmä, jollaisia harvemmin tuotetaan kesäteattereissa.
Vuoden 2015 Onnellinen mies keräsi ennätyksellisen koleista kesäkeleistä huolimatta 3600 kesäteatterin ystävää. Seuraavana vuonna sama näytelmä keräsi yhä 2100 katsojaa. Kahtena kesänä näytelmän nähneet katsojat kiittivät lisääntyneestä ja osuvasta taustamusiikista ja uudelleen sovitetuista kohtauksista.
Kesän 2017 näytelmä Kohtalon tango kulkee musiikkinäytelmän nimellä, vaikka paljon musiikkia ja lauluosuuksia on Roukalahden näytelmissä tavattu soittamaan joka vuosi. Tämän kesän näytelmän aihe ja musiikkia johtavan harmonikkataiteilija Arto Tarkkosen ammattitaito on kuitenkin sitä luokkaa, että termi musiikkinäytelmä on oletusarvoisesti jo ansaittu.
Kesällä 2018 Roukalahdella esitettiin Veera Niemisen, Seija Holman ja Tommi Auvisen kirjoittamaa Avioliitosimulaattori näytelmää, joka perustui Veera Niemisen samannimiseen kirjaan. Roukalahdelle esityksen oli sovittanut Tiina Markkanen ja sen ohjasi Kai Paavilainen. Kun alkuperäinen esitys tapahtui Nousiaisissa jonne liperiläinen tyttö tuli kuukauden koeajalle, sovitti Markkanen tapahtumat niin, että perniöläinen tyttö tuli Liperiin. Yhtäkaikki kielimuuri oli tyrmäävä! Esitys sai 18 esityksessä n. 5000 katsojaa.
Kesällä 2019 oli teatterin 20-vuotisjuhlat. Roukalahden kesäteatteri tilasi Tiina Markkaselta kantaesityksen nimeltä Luokkakuva. Tästä nostalgiatripistä tuli yleisön suosikki! 5300 katsojaa seurasi Paula Porkan ja kymmenen luokkakaverinsa eloa aina toiselta luokalta vuodesta 1957, teini-iän kautta tähän päivään. Vanhat koulumuistot heräsivät henkiin ja poikien bändi valloitti tyttöjen ja katsojien sydämet. Musiikista vastasi Arto Tarkkonen ja ohjauksesta Kai Paavilainen. Luokkakuva oli teatterille niin mieluisa, että päätettiin tilata Tiina Markkaselta jatko-osa seuraavaksi kesäksi.